TheCreator

PUMA T7 The Creative Factory

Puma DAIJOUBU

Inscrieri
21 Oct - 24 Nov
Categoria
DESIGN
Voturi
27 Nov - 18 Dec
Anunt castigatori
20 Dec
23 / 201 [cele mai recente]
23 / 201 [cele mai recente]

Lucrare creata de Bogdan Camburu

Pentru orice pasionat de cultura si civilizatie, Japonia reprezinta destinatia ideala. Tara insulara, in Oceanul Pacific, "Tara soarelui rasare" este renumita pentru modul in care resuseste sa imbine cultura si naturaletea locurilor cu high tech-ul atat de necesar in zilele noastre. Insulele nipone sunt formate la imbinarea placilor tectonice, astfel rezultand numarul mare de vulcani (40 activi si in jur de 150 inactivi) dar si cel de cutremurelor (aproximativ 1500 pe an). Chiar daca frecventa cutremurelor este mare, nimeni nu era pregatit pentru ziua de 11 martie 2011. Atunci a avut loc cutremurul cu cea mai mare magnitudine din istoria Japoniei, 8.9 pe scara Richter, urmat de un tsunami devastator plus alte replici mai mici. Mii de oameni au murit sau au fost dati disparuti si alte sute de mii au fost evacuati, mii de case au fost puse la pamant si zeci de mii au fost avariate, retele intregi de drumuri si poduri pur si simplu au fost nimicite, centrale nucleare au fost oprite iar alimentarea cu curent electric a fost oprita in zone mari ale Japoniei. Nu mai vorbim de aeroporturi inchise, trenuri anulate, evenimente mediatice si competitii sportive anulate. Dupa cum am spus: DEVASTATOR! Dupa cateva zile de la nenorocire pe strazile din Japonia dominau tristetea, durerea si deznadejdea. Fara haos. Fara panica pe care cei mai multi dintre noi sigur ar fi resimtit-o. Unii oameni cautau organizat printre mormanele de moloz posibili supravietuitori, alti oameni stateau, organizat, la coada pentru apa potabila si alimente, pana si cei raniti asteptau calmi sa vina randul lor pentru a primi tratament. Totul foarte calm, organizat, fiecare ajutand cum poate. Pentru ca mai toti erau ingrijorati au inlocuit treptat salutul obisnuit "Konnichiwa!" (Buna ziua!) cu "Daijoubu!" (Capul sus!; E OK!), incurajandu-se. "Daijoubu!" e unul din lucrurile care i-au tinut tari pe japonezi pe toata durata acestei crize. Astfel am mai aflat o calitate a lor, pe langa organizarea perfecta si mentalitatea puternica, solidaritatea. Japonia n-a cerut ajutor, are locuitori capabili sa o faca si singuri si astfel au reusit sa invinga dezastrul.Si au mai reusit sa dea o lectie, pe care ar trebui s-o invatam si noi :Sa invatam sa ne-ajutam si singuri!Daijoubu Nihon! Daijoubu Sekai!

Bilantul cutremurului: -cel putin 28.000 morti si disparuti
-440.000 de oameni evacuati
-6.300 cladiri distruse, 76.000 avariate
-daune de 200 miliarde de euro

Viteza de propagare a valului tsunami la suprafata oceanului a fost de 700-800 km/h cam cat a unui avion turbojet cu pasageri.

Ca urmare a cutremurului, NASA a calculat ca ziua s-a scurtat cu 1,8 microsecunde din cauza rotatiei accelerate a Pamantului si Japonia s-a deplasat cu 2,4 matri fata de pozitia anterioara cutremurului.

Japonia a intrat in recesiune in urma cutremurului, dar odata cu al treilea trimeastru a aparut o intoarcere la crestere economica.

Culori folosite Shiro White si Aka Red.

Voturi: 1